- De export van ruwe olie uit Rusland steeg in oktober fors.
- Dat is opvallend, aangezien Rusland samen met Saudi-Arabië had aangekondigd de productie van ruwe olie te beperken.
- Mogelijk heeft Rusland behoefte aan hogere exportvolumes vanwege de recente terugval van olieprijzen en een lagere export van diesel en benzine.
- Lees ook: India ziet steeds meer nadelen bij het afrekenen van Russische olie in Chinese yuan – achterstallige betalingen nemen toe
De export van ruwe olie uit Rusland nadert het hoogste niveau in vier maanden. Dit ondanks de eerdere aankondigingen van het land om de productie samen met Saudi-Arabië fors te verlagen.
Rusland verscheepte in de laatste vier weken van oktober ongeveer 3,54 miljoen vaten olie per dag. Dat is iets meer dan in de voorgaande vier weken. Het gaat om een van de hoogste exportvolumes van ruwe olie die Rusland sinds juli heeft verscheept, zo blijkt uit schattingen van energie-adviseur Rystad.
De stijging van de olie-export is opvallend, gelet op de toezeggingen van Rusland om een eerdere verlaging van de olieproductie met 300.000 vaten per dag te verlengen tot het einde van het jaar. Die belofte was onderdeel van een inspanning om samen met Saudi-Arabië de olieprijzen op te krikken.
Volgens schattingen van Rystad lag de export van Russische olie die per schip wordt vervoerd, te hoog om in oktober te voldoen aan de toezegging om op dagbasis 300.000 vaten minder op de markt te brengen.
De energie-experts merken daarbij op dat Rusland afgelopen maand veel minder geraffineerde producten zoals diesel en benzine exporteerde. Het Kremlin zou kunnen aanvoeren dat de hogere export van ruwe olie daarvoor moet compenseren.
Sinds medio oktober zijn olieprijzen op internationale markten gedaald van meer dan 90 dollar naar 81 dollar per vat Brent-olie op woensdag. Rusland heeft de inkomsten uit de olie-export hard nodig om de hoge militaire uitgaven te bekostigen.
Rusland heeft inkomsten olie-export hard nodig om oorlog in Oekraïne te financieren
Moskou heeft een recordhoog militair budget gepland voor 2024. Energie-inkomsten zijn cruciaal voor Rusland, dat te maken heeft met westerse sancties. Die zorgen voor een gedeeltelijke boycot van Russische energieproducten en geven landen als India en China de mogelijkheid om Russische olie tegen relatief lage prijzen in te kopen.
Intussen wordt de economie van Rusland steeds meer ingericht als een oorlogseconomie. Hierbij krijgen defensie-uitgaven prioriteit ten koste van de private sector.
De Russische economie loopt binnenkort het risico “oververhit” te raken, nu de regering van president Vladimir Poetin de militaire uitgaven opvoert om de slepende, bijna twee jaar durende oorlog met Oekraïne vol te houden, stelden Britse inlichtingendiensten in een maandag verschenen analyse.
“Door de toenemende vraag, deels als gevolg van grote stijgingen van de defensie-uitgaven in combinatie met de krappere arbeidsmarkt, loopt de Russische economie het risico op oververhitting”, aldus het Britse ministerie van Defensie in zijn laatste update van de inlichtingendiensten.
De Britse inlichtingendiensten wijzen erop dat de inflatie in Rusland in september steeg naar 6 procent, tegen 5,3 procent in de voorgaande maand. De oorzaak van die stijging ligt onder meer bij hogere kosten voor voedsel en brandstof.